Seleziona una pagina

Rodi se v Trstu, v razgibanem in kulturno – glasbeno bogatem okolju! Kot otrok se zaljubi v harmoniko; njegovi starši niso glasbeniki, vseeno pa se odloveči za študij harmonike v razredu profesorice Norine Dobrilla na priznani šoli Glasbena matica v Trstu, kjer kasneje nadaljuje svojo pot pod mentorstvom profesorja Klavdija Furlana. Že takoj se izkaže kot izjemno talentiran otrok in pri devetih letih zmaga svoje prvo mednarodno tekmovanje v Trevisu. V devetdesetih letih se bodisi kot solist bodisi v raznih večjih ali manjših komornih zasedbah, udeleži okrog trideset državnih in mednarodnih tekmovanj v državah kot so Italija, Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Madžarska in Francija, večkrat tudi kot predstavnik Italije, na katerih doseže številne prve nagrade ter visoke uvrstitve, med katerimi izstopa tretje mesto v najvišji kategoriji na 52° Coupe Mondial de l’Accordeon, ter zgodovinsko prvo mesto na XI Torneo Internazionale di Musica TIM, izredno veliko in strukturirano mednarodno tekmovanje glasbene interpretacije, v organizaciji nepozabnega italijanskega glasbenika Luigija Faita; tekmovanje je štelo preko štiritisoč vpisanih glasbenikov iz celega sveta!
Diplomira iz harmonike na Kozervatoriju za glasbo G.Rossini v Pesaru, iz kompozicije na Kozervatoriju G.Tartini v Trstu pod mentorstvom profesorjev kot so Fabio Nieder ter Marco Sofianopulo, ter iz dirigiranja na prestižni Akademiji za glasbo v Pescari pod mentorstvom svetovno znanega dirigenta, Maestra Donata Renzettija. V študijskih letih se udeleži številnih izpopolnjevalnih tečajev z glasbenimi mojstri kot so Peter Soave, Aleksandar Skljarov, Vyaceslav Semjonov, Friedrich Lips, Paolo Picchio, Slavko Magdič, Damir Bužleta, Lior Shambadal.
Študij ter poglabljanje v medseboj različne, pa čeprav povezane glasbene discipline, je dokaz njegove izrazite glasbeno – umetniške identitete; na mednarodnem nivoju je eden redkih harmonikarjev, ki je diplomiral iz dirigiranja, in ki istočasno goji tako solistično karjero harmonikarja kot dirigentsko ter komponiranje. Zaznamuje ga izjemna umetniška domišljija, originalnost ter sposobnost prilagajanja, kar mu omogoča, da je hkrati uspešen v medseboj zelo različnih glasbenih projektih, od dirigiranja del “velikih mojstrov” do crossoverja, od sodobne glasbe pa do sodelovanja pri vedno novih gledaliških predstavah!
Stalno sodeluje s svetovno znanimi dirigenti, solisti ter skladatelji, med katere prav gotovo sodijo Susanna Malkki, Daniel Kawka, Zoltan Pesko, Lu Jia, Francesco Lanzillotta, Marco Angius, Georgy Kurtàg, Sofia Gubajdulina, Azio Corghi, Luca Francesconi, Fabio Nieder, Jean Francaix, Beat Furrer, Aureliano Cattaneo, Filippo Perocco, Giovanni Verrando, Riccardo Vaglini, Daniela Terranova, Lucia Mazzaria, Alessandro Pierfederici, Marko Feri, Livia Rado, Barbara Hannigan, Alda Caiello, Timothy Brock, Mateja Petelin, s katerimi je večkrat akter svetovnih premier.
Tesno sodeluje z mnogimi državnimi ter glasbeno – umetniškimi Inštitucijami širom po svetu, med katere sodijo Ministrstvo za kulturo Republike Italije, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Slovensko Stalno Gledališče v Trstu, Teater Rossetti, Drama v Ljubljani, Mestno gledališče ljubljansko, Slovensko narodno gledališče, Cankarjev dom, Operno gledališče Maribor, Kosovelov dom v Sežani, Kulturni dom v Novi Gorici, SNG Nova Gorica, Kulturni Center J.Trdine, Teater I.Zajca v Rijeki ter Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Orchestra Filarmonica Novecento, Orchestra del Teatro Regio di Torino, Orchestra Filarmonica di Torino, Fondazione Orchestra Regionale Toscana, Mitteleuropa orchestra, Orchestra Filarmonica della Calabria, Orchestra Sinfonica di Pescara, Filarmonia Veneta, Biennale Musica v Benetkah, Rai Nuovamusica, Bologna Festival, MITO Festival, Società dei Concerti di Milano, Play!it, Teatro La Fenice, Istituzione Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto, Festival internazionale AngelicA, Nuova Consonanza Roma, Treviso Nuova Musica, Associazione Chamber music – Trio di Trieste, Società dei Concerti di Trieste, Timisoara International Music Festival, Festival Hoerfest Neue Musik Detmold, Festival Kogojevi dnevi in mnogi drugi. Kot profesor sodeluje z mnogimi konzervatoriji za glasbo v Italiji, med katere sodijo Trst, Videm, Benetke, Trento, Milan, Turin, Catanzaro, ter z Akademijami za glasbo v Ljubljani, Puli, Zagrebu, Tallinnu, Melbournu, z Italijanskimi ambasadami v državah bivše Jugoslavije, v Tirani, Parizu, Vancouverju, Edmontonu, Tallinnu in na Dunaju. Pri 25 letih se kot prvi harmonikar v zgodovini prikaže na sceni koncertne hale Sinopoli v znamenitem Parco della musica v Rimu; kot solist z Rimskim simfoničnim orkestrom odigra premierno Concerto pour accordeon et orchestre skladatelja J.Francaixa!
Izjemne važnosti je njegov odnos do raziskovanja in sodobne glasbe, kjer je pravi ambasador nove glasbe za harmoniko: je član mednarodno uveljavljenega ansambla L’arsenale Ensemble, s katerim je dobitnik prestižnih nagrad, kot najpomembnejše XXXV PREMIO DELLA CRITICA MUSICALE “FRANCO ABBIATI” 2016 za glasbeno raziskavo, SIAE, Siemens Foundation in Benetton Foundation. Prav tako sodeluje z naslednjimi ansambli sodobne glasbene scene: l’mdi Ensemble, Ex Novo Ensemble, Ensemble Risognanze ter z godalnim Quartetto Chagall.
Sledijo mu tako televizijski kot radijski mediji, med njimi RAI, Sky Classica, RTV Ljubljana, ORF, specializirane glasbene revije, kot so Suonare news, Amadeus, ter edicije Ricordi.
Relevanten je njegov odnos do gledališča, kjer je z več predstavami tekmoval za Borštnikovo nagrado! Tu sodeluje kot glasbenik, skladatelj, aranžer, dirigent, pianist in igralec, z mednarodno prepoznavnimi režiserji, pisatelji in intelektualci, kot so Claudio Magris, David Riondino, Paolo Magelli, Eduard Miler, Januš Kica, Ivica Buljan, Igor Pison, Marko Sosič, Samo Strelec.

Share This